Vätskeersättning till katt
Vi råkade ju ut för att vår Maja började kräkas ett par dagar efter ungarna var födda, personligen tror jag att det var all efterbörd hon åt som ställde till det. Men såklart är det normalt att dom gör det (äter efterbörden alltså), så det kan ha varit något helt annat.
Hon kräktes alltså ett helt dygn och fick inte i sig något, vare sig vatten eller mat.

Märk väl: Det är inte ovanligt att katten kräks och det brukar lösa sig av sig själv men eftersom Maja hade kattungarna att försörja också och att dom hade gått ner i vikt på fredagen, så kände jag att något måste göras.
Sagt och gjort, jag hade redan en plastspruta hemma 2½ ml storlek, jag drog upp vanligt vatten i den och sprutade in några droppar åt gången i Majas mun genom att lägga sprutan bak i mungipan och långsamt spruta in pyttelite i taget. Hon fick ca 2-2½ ml totalt per gång med ca 30 min mellanrum. Efter ett par sprutor av vanligt vatten och det gick bra så gjorde jag i ordning en liter vätskeersättning för katt med det dom flesta av oss redan har hemma.

Vätskersättning kan man behöva ge vid kraftig diarre´ hos katten.
Katten behöver normalt ca 50-60 ml vätska per kilo kroppsvikt och dygn, detta inkluderar det vatten som finns i maten. Vid kräkningar och/eller diarré kan dygnsbehovet öka upp till det dubbla. Normalt sett så klarar inte katter mer än 1-2 dygn utan mat. Om du inte får i din katt vätska eller att den verkar slö måste veterinär kontaktas

Plastsprutor finns att köpa på sniberups.se eller på välsorterade apotek.

Recept på Vätskersättning:
1 liter kranvatten
1 msk druvsocker/honung
1 tsk salt
Förvara den större mängden i kylen, men ta fram ngr dl i taget så att dom får rumstemperatur innan du matar din katt eller hund.

Varmt lycka till.
Maja kvicknade till redan på fredagseftermiddagen och ungarna började gå upp i vikt igen. Puhh.