Kuriosa om vår kull valpar 2019
Nyheter vecka 21.
22/5 1 vecka gamla
Nu har det gått en vecka och dom börjar gå upp rejält i vikt närmare 300 g allihop. Dom äter och sover mest, piper imellanåt men absolut inga problem att sova med domi sovrummet. Storasyster Asta för fortfarande inte komma nära, men nära och kära människor är helt ok tycker qlara OM man inte flyttar någon av valparna mer än ca 20 cm :)
Ögonen är fortfarande stängda och dom ligger oftast i klump, på varandra utom igår...då det var riktigt varmt här hemma då var det ngr centimeter mellan dem.
Qlara har börjat röra på sig lite mer och älskar att gå kortare promenader när valparna sover. Jag har fått valp broschyrerna från Folksam som ni dom nya ägarna skall å när ni hämtar er valp.
Nedan en liten video på dagen lunch.
Nyheter vecka 24 12/6 valparna är 4 veckor
Wohooo 4 veckor och alla mår prima, dom går stadigare och stadigare. Klättrar bättre och bättre, på gott och ont såklart. Nu har vi upplåtit vårt badrum till dem när dom är inne, japp lita jobbigt är det men lättstädat :)
Dom leker mer och mer med varandra och utfärderna från korgen blir längre och längre, men dom hittar tillbaka...för det mesta :)
När dom är ute är ju hagen kanska stor och lilla busan hade kommit helt runt på sidan av hundstugan så hon hittande inte hem igen MEN hon var lugn där hon satt och väntade på räddning.
Barnbarnen som är här i stort sett varje dag har hanterat dem en del så att dom skall vara vana vid barn och Qlara har släppt fram Asta (vår andra hund) lite närmare valparna nu...men Asta är fortfarande lite osäker på vad hon får och inte får göra så hon håller sig på avstånd.
Nyheter vecka 27, 3/7 valparna är 7 veckor
Dagarna bara rusar fram och dom små växer som ogräs. Tyvärr har jag haft annat i kalendern sedan onsdagen och kommit hem först nu idag måndag 8/7. Men Sambon har tagit hand om valparna på samma vis som jag. Dom äter fortfarande 3 ggr/dag men nu häller jag bara på vatten precis innan dom skall äta så att dom får vattan med maten och det går alldeles utmärkt. Det är ju en fördel att dom är ute så mkt att dom rör sig hela dagarna så att dom inte blir stopp i magen eller så. Men nu börjar det ju märkas väldigt tydligt vilka som är mer aktiva och vilka som är mer laid back. Dom leker mycket med den stora hankatten, riktigt hårt faktiskt men han accepterar det av någon underlig andledning. Katten hoppar själv in och ut till dem som han behagar så det är själv valt.
Nyheter vecka 22.
29/5 2 veckor gamla
2 vekor har gått i en rasande fart, nu har några öppnat ögonen helt och en del delvis. Dom börjar röra sig i något som börjar likna gå men är ju mest ålning medelst hasning fortfarande. :)
Dom äter inte lika ofta men det låter mer när dom äter nu, dom snuttar ljudligt vill jag lova.
Viktmässing så följer alla sin egen kurva och dom ligger all runt 500g nu utom Bella som väger över 600g :)  
Qlara har börjat vara ute med vår andra hund Asta lite mer, dom är ute ett 2-3 timmar åt gången.
Idag har vi även skickat in registreringsansökan på kullen.
Nyheter vecka 25 19/6 valparna är 5 veckor
Nu har de flesta varit och hälsat på sin valp och än så länge har kemi uppstått :)
Vilket vi givetvis är så glada för. Blazers familj har också varit här och hälsat på och blev såklart förälskade dom också. Så vi kör på samma koncept 2020 och då vill dom ha en valp. Härligt.
Klorna är klippta och det gick jättebra, det var bara Bonni som tyckte det var lite läskigt ...hmmm precis som hennes mamma tycker. Men dom andra sa inte flasklock eller brydde sig.
Jag har pratat med Mia som är vår respresentant för Folksam och hon kommer att kontakta alla valpköpare och berätta om Folksam och vad ni får om ni fortsätter hos dem efter att ni hämtat er valp.
Nu är besiktningstid beställd för 3 av valparna den 9/7 och en valp den 12/7 i Löberöd hos veterinär stationen där. En liten mysig och familjär veterinärmottagning. Vi har två valpar som skall stanna lite längre hos oss. Så det börjar bli dags att bestämma vilken dag ni kommer så att allt är klart.
Dom är ute hela dagarna nu och trivs bäst under pallen i grusen och kommer fram när dom hör att någon kommer och när dom skall äta och leka givetvis.
Alla är pigga och glada och Betti är gladast. Chilli (Busan) är coolast och kör sitt eget race. Bonni älskar människor och vill gärna mysa, och Bea är den med mest åsikter när det är läggdags.
Nyheter vecka 28, 10/7 valparna är 8 veckor
Nyheter vecka 23.
5/6 3 veckor gamla
Nu har vi faktisk 6 små hundar i huset inte små knytt/marsvin, dom morrar, skäller och de flesta går ganska stadigt. Dom rör sig inte långt men i alla fall någon meter eller så.
Igår 6/6 var dom ute på sin filt i hundgården hela dagen. Dom låg under äppleträdet så att dom låg i skugga men ändå varmt. Det fläktade lite så dom hade det super.
Idag 7/6 är alla avmaskade för första gången och det gick jättebra, en del av dem spottade och skakade på huvudet efteråt men några gjorde inte en min Haha.
Vi har fått vända på korgen så att dom inte hoppar ut...för dom kan inte ta sig tillbaka ännu. Den är ju högre i bak kant så det fungerade bra att vända den låga delen in mot väggen.

Jag är ledsen att jag varit dåligt på att uppdatera men vi har ju fått kattungar också plus en del barnbarn som behöver passning. Qlara tyckte inte att hon hade tillräckligt med barn så hon tog kattens ungar också, direkt efter var och en var född knep hon dem och la dem i hundkorgen med valparna. Vi lyckligt ovetande och märkte det inte förrän vi vaknade efter att den sista kattungen var född och funderade om detbara var en..men ultraljudet hade ju visat minst 3....?
Sen hämtade Qlara även den ungen och skulle gå iväg så då förstod vi vad som hänt och mkt riktigt där låg 3 kattungar i hundkorgen.
Så vi tror at de 2 kattungar som inte fattar hur dom skall äta på sin mamma helt enkelt missade dom där första timmarna och då kvittar det vad vi har gjort för att få dem att ta kattans spenar...går inte :( så det är flaskmatning var 3-4 timme dygnet om ...som tur är så har de andra två inga problem att dia.
Nyheter vecka 26, 26/6 valparna är 6 veckor
Nu äter dom uppblött torrfoder 3 gg/dag och det går ner med fart. Vi har introducerat vår lilla plastpool men den var väl inte jättepoppis, men vem vet det kanske kommer. Mamma har spikat klart deras lilla hus, så nu sover dom vind, vatten och ljus skyddat om och när dom vill på dagen. Idag tisdag har det varit busigt väder liksom igår. Men då gick dom in under lilla stugan och la sig. Qlara ger fortfarande mkt mat så jag har dragit ner på hennes mat så att hon minskar möjlproduktionen. Dessutom är valparna avmaskade en andra gång.
Valpar 2016
Vecka 21.
27/5, 1 vecka gamla
Denna vecka har jag även försäkrat kullen hos Folksam och denna försäkring kommer att följa "din" valp när du köper den.

Valparna har fortfarande stängda ögon men blir starkare och starkare i benen och tar sig fram medelst hasning i korgen.

Det är för det mesta alldeles tyst i korgen, då dom äter och sover om vartannat, ligger gärna i en hög på varandra.
Qlara är mycket duktig på att hålla dem rena och hålla bädden ren.
Men jag byter underlägg två gånger om dygnet ändå.
Qlara äter som aldrig förr och det märks på valparnas viktuppgång.
Alla utom en vägde straxt under 200g när dom föddes, 187g, 194g osv...den som vägde minst vägde 143g.

Jag har vägt dem varje dag de första dagarna men glesat ut den nu då dom tar sig fint.
I dag vägde nr 1: 331g
2: 367g
3: 352g
4: 319g
5: 289 (minstingen vid födseln)
6: 343
Vecka 22.
3/6, 2 veckor gamla
Idag är det foto och vägningsdags igen!
Denna vecka har även första kloklippningen ägt rum...faktiskt utan allt för mycket dramatik.
Dessutom så har valp 2 och valp 6 öppnat ögonen den 1/6.

Vi klurar allvarligt på namn nu...
Just nu är namnen:
Sniberups Asta
Sniberups Alva
Sniberups Alma
Sniberups Agda
Sniberups Aina
Sniberups Ajja

Idag har alla öppnat ögonen.
och vägde:
No 1: 561 g = upp 220 g
No 2: 601 g = upp 234 g
No 3: 588 g = upp 236 g
No 4: 546 g = upp 227 g
No 5: 487 g = upp 193 g
No 6: 560 g = upp 217 g
6 coola tjockisar

Dom blir stadigare och stadigare och starkare. Benen har mer kraft och dom börjar klättra lite på mina rullar av fleecefiltar jag lagt längs kanterna. Så nu har jag fått vända bädden (den låga sidan)så att dom inte skall kunna klättra ur den.
Qlara går bara dit och ger dom mat och tvättar dom i stort sett, sen är hon ute eller ligger i sin egen säng. Hon har till och med börjat ligga hos oss i sängen korta stunder. Det positiva med valpningen är att hon numera äter som en häst, min 4 ggr per dag varbar mjukmat och torrfoder.
Vecka 23.
10/6, 3 veckor gamla
Nu visar det sig att minst 2 av valparna får samma pälskvalité som sin pappa. Dvs. den är lite längre och farmför allt mycket mjukare.
Valp 3 och 6 har helt klart längre päls.
Och deras skillnader i mentalitet märks lite tydligare nu.

Idag den 9/6 har jag klippt alla klor igen, jösses vad fort dom växer.
Nu har dom hela badrummet för sig själva och använder ca 2 m2 :D resten har ännu intte utforskats.
En liten film finns nu på valpsidan.

Äntligen fredag och vägningsdag:
Valp 1: 785 g = upp 224 g
Valp 2: 859 g = upp 258 g
Valp 3: 831 g = upp 243 g
Valp 4: 742 g = upp 196 g
Valp 5: 753 g = upp 266 g
Valp 6: 765 g=  upp 205 g

Foto session får bli i eftermiddag för dom är som sin mor (inte mig ;D) trötta på fm. Men några bilder från vägningen blev det i alla fall :D

Nu har vi 3 inbokade besök med valpköpare.
Helena den 16/6
Carina den 18/6 fm och Lisa em.

Namnen har hittat ägare:
valp 1: Sniberups Agda
Valp 2: Sniberups Asta
Valp 3: Sniberups Ajja
Valp 4: Sniberups Alma
Valp 5: Sniberups Aina
Valp 6: Sniberups Alva
Vecka 24
17/6, 4 veckor gamla
I går 12/6 var det så himla fint väder att alla valpar fick tillbringa förmiddagen ute i trädgården och det uppskattades mycket. Jag tror dom är som oss dvs, blir lite trötta av frisk luft och nya intryck. För det var väldigt lugnt och stillsamt mestadels.
Nu väntar vi bara på att den beställda valphagen skall komma så dom kan vara ute ännu mer.

Idag den 13/6 var det flera premiärer dels är alla valpar nu avmaskade för första gången, även Qlara fick en dos.

Den andra premiären var oxfärs med ägggula och olja, HERREGUD!!! så gott det var, ingen närmare introduktion utan pang på bara och åt som hästar allihop.

Vi har provat att ge dom lite extra mjölkersättning för valpar i helgen men nej inget intresse alls eller väldigt lite.
Men kött det gick hem med besked.

Idag 16/6 har vi haft vår första valpköpare på besök och det blev ett lyckat sådant.
Valp 1 Sniberups Agda och Helena fattade tycke och Agda skall om allt går i lås bli Arvikabo om några veckor.

Jag har ju glömt att berätta att nu har dom små rackarna tänder också, små vassa och används flitigt på syskonen och på "igelkotten". Istället för gnyende hör vi nu uppmanande skall och morrningar.
Idag är det dags att hämta valphagen så en stund ute blir det allt även om solen inte är framme.

Vägning 17/6-16
1 Sniberups Agda: 1061g= upp 276g
2 Sniberups Asta: 1155g= upp 296g
3 Sniberups Ajja: 1076g= upp 245g
4 Sniberups Alma: 968g= upp 226g
5 Sniberups Aina: 987g= upp 234g
6 Sniberups Alva: 996g= upp 231g

17/6 Jag och mannen beslutar vilken valp vi vill behålla och valt  föll på Sniberups Asta efter mycket om och men.

Papper för registrering i SKK är skickat till Pappa Culas ägare Annika för påskrift och sen går det direkt till SKK s att valparna kan få sina registreringsbevis.
Vecka 25
24/6, 5 veckor gamla
18/7 dagen börjar med besök av Carina som fattade tycke för Sniberups Aina och därmed blir det flytt till Östergötland.

Anna har tittat på hemsidan och bestämt sig för Sniberups Ajja och då blir hennes nya hemort Arvika.

I eftermiddag kommer Lisa och skall se om hon klickar med någon av våra kvarvarande valpar. Och det gjorde hon och det blev Alma som kommer att bo delvis i Danmark och delvis i Borrby:).

19/6 snabbt besök av Ann och Erik som föll för vår sista valp Alva. Det betyder att hon blir Lund/Österlenbo.

I eftermiddag blir det utevistelse för alla valpar i den nyinköpta valphagen..

Jag har lagt ut en del nya foton på sidan nu MEN tyvärr kommer jag inte att kunna göra min vecko fotografering på fredag och inte heller väga alla valpar. Jag är inte hemma :(

Men valparna har varit ute hela dagen idag också 22/6 dom leker häftigare och häftigare. Men sover gott mellan varven när dom får så mycket frisk luft. Alla är pigga och glada men nu börjar man märka skillnader på dom. En del är försiktigare med nya saker en del tuffare, en del mycket påstridiga andra lugnare. Gladast är nog Ajja i alla fall. Matgladast är nästan Agda även om hon inte är störst men nu ser hon nästan lika bred ut som hög..men det är mest mammas mat så jag tror inte det skall ha någon negativ påverkan i framtiden (precis som för barn)
Vägning 24/6 -16
Sniberups Alma 1191g
Sniberups Aina 1300g
Sniberups Alva 1219g
Sniberups Agda 1281g
Sniberups Asta 1445g
Sniberups Ajja 1400g
Vecka 26
1/7, 6 veckor gamla
29/6 jag är ledsen att det blivit väldigt tunnt och eländigt med uppdateringar nu :(Men jag har massor med häst tävlingarna att göra tyvärr)
Men valpisarna mår bra och är ute i sin stora hage hela dagarna och just idag så skvätter det lite uppifrån så nu får dom prova på regn. Mamma har gjort ett jättefint tak till kojan så att dom kan ligga som i vindskydd och kolla ut precis som i scouterna.

Dom blir stadigare och stadigare på benen och springer riktigt bra liksom hoppar och busar. Dom blir väldigt göada så fort någon kommer in i hagen och överövser vederbörande med slickar och givetvis små bett :D.

Nu ger jag dom mat 3 ggr/dag och det är lite olika hur mycket dom äter, det är faktiskt dom mindre valparna som äter fast mat mest. Agda är en mkt matglad valp liksom, Alma :D.

Valparna är nu avmaskade en andra gång, det gick lite mer maskemedlem denna gång då dom ju gått upp ännu mer.

Flera av dom gräver i gruset som finns i ena hörnet av hagen så klorna på dom sliter sig naturligt. men dom andra är klippta igen.
Vecka 27
8/7, 7 veckor gamla
5/7 ytterligare en vecka med minimalt med uppdateringar har passerat.
Men nu är registreringsansökan skickad till SKK och jag har blivit lovad att den hinner komma till nästa vecka.

Veterinär besök är beställt till tisdag nästa vecka.
Där kommer man att undersöka valparna, vaccinera dem och chippa dem.
Som sagt är dom ute hela dagarna och njuter av sommarvärmen...och för eras del är det perfekt att det inte är stekande sol även om dom i så fall hade haft äppelträdets stora krona som skyddade dem.  

Shit pomfritt...om man nu får säga det men det tog bara några timmar att få hela kullen registrerad. Stort tack SKK för detta .

"Hej Monica,
Tack för ditt mejl.
 
Vi har nu registrerat valpkullen.
Registreringsbevisen skickas här ifrån imorgon.  
Med vänlig hälsning
Linda Nyberg
Handläggare
Registreringsavdelningen
Svenska Kennelklubben
163 85 Spånga"

7/7 nu har registreringsbevisen kommit och så även första delen av godkännandet av vårat kennel namn sniberups. Nu blir det till att vänta ända till otober innan vi vet säkert, håller tummarna.
Datum för leverans av 4 av de 5 valparna satt, spännande :)

Så var det vägning idag 8/7-16
Sniberups Agda 1916 g
Sniberups Asta 1930 g
Sniberups Ajja 1935 g
Sniberups Alma 1620 g
Sniberups Aina 1760 g
Sniberups Alva 1622 g
Så alla har gått upp mellan 4-500 g på två veckor utom Agda som jag redan tidigare sagt är ett matvrak ..hon har gått upp över 600 :D
Vecka 28
15/7, 8 veckor gamla
10/ 7 Idag är flyttfiltarna tvättade och torkade och sen inlagda i deras bäddar för att få mamma och syskon lukt på sig och förhoppningsvis ge lite trygghet inför flytt.
Igår och idag är första gången vi vågat släppa lös allihop i trädgården...dom har sprungit som galningar och Qlara har haft fullt sjå att hålla reda på dom.

Och idag är också första dan Ajja lyckats ta sig över staketet i valphagen också. Så nu blir det bara en enkelpall i hagen så att det blir lite svårare att ta sig ut.

Nu är kl 21 och dom har börjat slå sig till ro efter att ha hållt låda i 2 timmar minst. Dom är helt underbara nu, springer riktigt fort, är starka och stabila, bra balans och dessutom skrämde dom livet ur mig när jag skulle ta in dom. Helt pötsligt såg jag bara en valp i hagen och fast jag gick in i hagen hittade jag inte fler, HJÄLP!!!.
Men dom hade bara lagt sig under humle bladen och in i lastpallen och inte i sin korg som dom brukar. Puhhh.
Vecka 29
22/7 veckor gamla